De definitie van speciaalbier is eigenlijk heel eenvoudig. Er wordt namelijk vaak onderscheid gemaakt tussen pils en speciaalbier. Onder pils verstaan we het normale bier en onder speciaalbier bier met een smaakje. Maar er is natuurlijk veel meer te vertellen over speciaalbier! Ferdinand en Henry vertellen je meer over de oorsprong van speciaalbier en het verschil met pils.

Oorsprong van SpeciaalBier

In Nederland kwam speciaalbier pas halverwege de jaren tachtig grootschalig op de markt. Hoewel in de 19e eeuw al witbieren en stouts werden gemaakt, domineerde pils de markt. Voor speciaalbier was er nog nauwelijks ruimte. Vanaf de jaren ’80 neemt de belangstelling voor speciaalbier toe. Kleinschalige brouwerijen die speciaalbieren brouwen komen op en de vraag naar deze bieren blijkt zo groot dat het aantal brouwerijen en biermerken snel stijgen. De afgelopen jaren is de speciaalbier branche geëxplodeerd. Dit sluit aan bij de trend van hoe men bier beleeft. Natuurlijk blijft pils nog altijd de drank voor veel mannen op de meeste gelegenheden, maar ook steeds meer bierdrinkers gaan op zoek naar mooie momenten om te genieten van bijzonder bier.

Verschil tussen Pils en Speciaalbier

Pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Wat? Dat leggen we even uit. Bier is de overkoepelende naam voor diverse biersoorten. Pils is een soort bier, net als speciaalbier. Veel mensen denken dat bier en pils hetzelfde is, dat is dus niet zo! Onder pils of pilsener wordt het ‘normale bier’ verstaan en onder speciaalbier al het bier met een smaakje. Qua smaak variëren deze enorm. Pils is een soort bier dat voor het eerst in de stad Pilsen, in het huidige Tsjechië, werd gebrouwen. Speciaalbier is ook een soort bier en hieronder vallen onder andere witbier, dubbel bier en stout bier. Wat is speciaalbier?

Het belangrijkste verschil tussen pils en speciaalbier is het gistingsproces. Speciaalbieren zijn vaak vbovengistend en pils is bijna altijd ondergistend. Ondergisting houdt in dat het gistingsproces plaats vindt bij een relatief lage temperatuur, meestal tussen de 4 en 15 graden. Tijdens dit proces zet de gist zich af op de bodem, vandaar ‘ondergisting’. Bovengisting daarentegen vindt plaats bij een relatief hoge temperatuur van 15 tot 25 graden. Tijdens dit proces blijft de gist op het brouwsel drijven. Vandaar de naam bovengisting. Bij bovengisting is er meer mogelijk met smaken en toevoegingen.

Soorten Speciale bieren

Speciaalbieren zijn er in alle soorten en maten. Er zijn tegenwoordig meer dan 2000 speciaalbieren op de markt. Zo zijn er bijvoorbeeld zoete, bittere, fruitige, soepele en krachtige speciaalbieren te verkrijgen. Bekende namen die gegeven worden aan speciaalbier zijn bijvoorbeeld tripelIPA en blond bier. Iedere brouwerij heeft zijn eigen stijl en werkwijze waardoor geen enkel speciaalbiertje hetzelfde is. Van licht tot heel donker en van bitter naar heel fruitig.

Ontdek Lokale brouwerijen

Welk speciaalbier vind jij het lekkerst? Wil jij meer speciaalbier ontdekken? Hoe doe je dat als jouw favoriete biertje aan de andere kant van Nederland wordt gemaakt en jij weet niet eens dat het bestaat? Wat doe je dan? Je vind ze op speciaal-bier.com. Zodat iedereen kan gaan genieten van het bier van heel veel lokale bier brouwer in Nederland. Zo ondersteun je dus alle lokale bierbrouwers in heel Nederland en jij kan genieten van het lekkerste bier uit alle windstreken.

Stel uw vraag

Stuur ons uw vraag per mail en wij reageren zo spoedig mogelijk

Niet leesbaar? Verander tekst captcha txt
0
De waardering van speciaal-bier.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 19 reviews.
× Stel hier je vraag?